top of page

Knižní tipy #2

Druhý díl bude věnován literatuře o buddhismu. Tohle je první část. Nejvíce zde bude zastoupeno nakladatelství Bílý deštník.

obrázek: Mike

Jak se věci mají - Ole Nydahl

Žánr:Duchovno, Náboženství, Literatura naučná

Vydáno:2 009, Bílý deštník

1. vydání originálu: 2007

Počet stran: 214

Tato kniha je úvodem do buddhova učení. Je napsána moderním jazykem a je velmi dobře čtivá. Doporučuji, jestli jste se nikdy nedostali do kontaktu s buddhismem. Kniha ukazuje, jaké bohatství obsahuje a nabízí 2500 let staré učení.

Je zde krásně popsáno, jaké velké změny nastanou, jestliže se buddhismus stane součástí našeho každodenního života.

Moje cesta k lamům - Ole Nydahl

Žánr:Duchovno, Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno: 2005, Bílý deštník

1. vydání originálu: 2003

Počet stran: 260

V té době bouřlivý Ole se vydá se svou ženou Hannah na svatební cestu do Nepálu. To co si přivezou nejsou je vzpomínky na krásy Nepálu. "Přivezou" buddhismus na západ. Učení u 16. Karmapy a následné jeho přání, aby se západní svět dozvěděl o nadčasovém učení a mohli ho zařadit do jejich uspěchaného života. Ole nám popisuje cesty a učení u největšího mistra meditace 20.století.

Jízda na tygrovi - Ole Nydahl

Žánr: Duchovno, Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno:1999, Společnost Diamantové cesty

Počet stran:376

Volné pokračování předešlé knihy "Moje cesta k lamům". Ole zde popisuje rozšiřovaní diamantové cesty a zakládání center po celém světě. Ne vždy se jednalo o snadnou práci. Ole po celém světě přednáší, předává iniciace, či navštěvuje nově vzniklá centra. Hannah často vzdálená od svého muže působí, jako překladatelka důležitých buddhistických textů.

Co z vás (ne)dělá buddhistu - Dzongsar Jamyang Khyentse

Žánr: Duchovno, Literatura naučná

Vydáno: 2010, DharmaGaia

Počet stran: 134

Velmi inovativní přístup k buddhismu. Základní principy jsou tak vysvětleny, že i úplný začátečník nebude tápat. Troufám si říci, že díky této knize budete chtít přečíst další knihu o buddhismu a objevovat nové klenoty nabízející toto učení. Ač je vše jednoduše popsáno a vysvětleno, tak jsem neměl pocit, že by informace v knize nebyly postačující.

Otevřené srdce, otevřená mysl - Cchokňi Rinpočhe

Žánr:Duchovno

Vydáno:2015, Knižní klub

Počet stran:256

Obal knihy, vypadá jako taková ta publikace tipu "jak být úspěšný", nebo "jak se spojit s anděli". Naštěstí tomu tak není! Osmiletému Cchokňiovi napíše 16. karmapa, že byl rozeznán jako inkarnace významného učitele. Ovšem čas ukazuje, že život v klášteře není pro něj. Ve své dospělosti se vzdá mnišského života a začne prozkoumávat mysl laickým životem. Krásné vyprávění bývalého mnicha, který cestuje po celém světě, aby předal učení a poslání, které se sám v klášteře naučil.

Recent Posts
Archive
bottom of page