top of page

Top kapel, které mě ovlivnily. Díl 3.

V prvním díle byl průřez kapel za celý život. V druhém díle jsem se zaměřil na určité období - emo . V tomto článku se zaměřím na "retro" kapely, které měli a mají na mě vliv.

The Meters - Old school funk, který i dnes zní nadčasově. Černošská kapela hrající od roku 1965 hraje s jednou pauzou ještě dnes. Je jasný, že funk od téhle kapely nemůže být jiný, než úžasný. I zde musím zdůraznit bicí. Minimalistická hra s citem a krásným soundem mě ovlivňuje při každém poslechu.

The Doors - Naprosto originální sound, který díky mistrovké hře na klávesy pozná snad každý. Když k tomu připočteme bohémského Jima a jejich psychedelické vize, tak poslouchám kapelu, která mě dostane do naprosto odlišné galaxii. Pokud jsi nepřišel Doors na chuť, tak doporučuji skvělý film The Doors od Oliver Stone.

The Beatles - Brouky preferuji více než Stouny. Byli to praví rockeři oproti gymplackým mamánkům. Nikdo mi nevymluví, že Ringo je nejlepší bubeník všech dob. A proč? Naprosto sloužil hudbě a nemastil si ego. Bicí v " Come together" jsou legendární. Oni to šílenství jménem

" rokenrol" začali.

Muddy Waters- Zde asi nemá cenu něco psát. Možná pár slov: Blues, Usa, Rasismus, hudba od srdce, Velké káry.... Velmi doporučuji film Cadillac records z prostřední velikánů Chuck Berry, Howlin' Wolf, samořejmě Muddy a dalších.

The Who - Důkaz, že Anglie je místo té nejlepší hudby. Někdo je bere jako konkurenční Beatles. Já si to rozhodně nemyslím. Chtěl bych opět napsat pár slov o bubeníkovi, ale asi je to zbytečné. Naprostá rebelie v době, kdy děcka toužila po něčem nezávislém a bořící konvence.

Recent Posts
Archive
bottom of page