top of page

Knižní tipy #4 - kapely, osobnosti

Tuto literární kategorii mám samozřejmě nejraději. Dokážete ještě více pochopit svůj vzor, či kapelu. Ale také Vás to přijme poslechnout si hudbu, na kterou jste dostali chuť jen díky knize. Často jsou to drogy, sex, drogy, sex, drogy.... ale také pořádná dávka dekadence, hudby a filozofie.

Mötley Crüe - Neil Strauss

Žánr: Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno: 2008

Počet stran: 464

Jedna vůbec nejlepší kniha o kapele. Glam metal bude pro mě vždy nehoráznej kýč, ale kniha je klenot. Každý člen píše svůj pohled na věc a doslova vtáhne do děje a pocítíte, jak lze díky drogám klesnout na úplné dno. Moc nechápu, že celý ten kolotoč rokenrolu ustály. Motley Crue vyhráli boj nad tím vším a mají můj obrovský respekt i přesto, jak jsem zmiňoval, že jejich hudba není můj šálek kávy...vlastně flaška Jacka.

Dlouhá trnitá cesta z pekla - Neil Strauss, Marilyn Manson

Žánr: Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno: 2009, BB art

Počet stran: 351

Jako malý kluk přistihne svého dědu, jak si libuje v zoofilním pornu. A tady začne jízda do posledních řádků knihy. Kromě dekadentních záčátků nám umožní nakouknout pod všechen ten make-up a pochopit jeho filozofii a myšlení. Tuto publikace bohužel seženete jen přes inzeráty za nemalou částku.

Johnny Cash, I see a darkness - Reinhard Kleist

Žánr: Komiksy, O hudbě a tanci

Vydáno: 2016, Argo

Počet stran: 224

Komix není jen o hrdinách se slipama přes kalhoty. Je to naprostý obrazový majstrštyk. Knihu jsem "přečetl" na jeden zátah. Od dření na plantáží přes první vystoupení, až po slávu, drogy a legendárním koncert ve vězení. Ne zrovna veselý život je ukončen s producentem Rickem, který s Johnem nahraje snad nejlepší cover všech dob - Hurt od Nine Inch Nails.

Freddie Mercury - Laura Jackson

Žánr: Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno: 2013, Beta - Pavel Dobrovský

1. vydání originálu: 1996

Počet stran: 184

Můj největší hero od cca šesti let. Sice se v knize dočtete o nadměrném užívání kokainu a o večírcích v Berlíně, ale to není vše. Fredy začínal s prodáváním oblečení v malém stánku, přesto se narodil jako pompézní umělec. Jeden z mála rockových velikánů, který ze slávy a peněz nepřišel o rozum. Po každém koncertě byla hostina a nechyběly ani svíce. Když si ulovil nějakého pohledného chlapce, tak se ostatní členové potají vydali do víru města, jelikož byli Fredyho hostinami naprosto znuděný :D.

AC/DC: Maximální rock&roll - Murray Engleheart, Arnaud Durieux

Žánr: Literatura naučná, O hudbě a tanci

Vydáno: 2008, BB art

Počet stran: 520

Nefalšovaný rokec bez drogových výstřelků. Pro bratry byla hudba vždy na prvním místě. Po smrti původního zpěváka Bona se dokázali vzpamatovat a následně potvrdili svoje postavení na hudební scéně s nejúspěšnějším albem Black in Black.

nedoporučuji

Mick Jagger - Christopher Peter Andersen

Žánr: Literatura naučná, Biografie a memoáry

Vydáno: 2013, Práh

1. vydání originálu: 2013

Počet stran: 352

Musím přiznat, že Jaggera jsem nikdy nemusel. Kniha mě utvrdila, že Mick je bezpáteřný snob hrající si na "špinavého" rockera. Ale proč tuto knihu nedoporučuji? Pokud netoužíte po únavných 350 stranách bulváru, tak ji opravdu nečtěte. O muzice či Stounech se nedozvíte vůbec nic.... a nepotřebuju znát celý seznam lidí co ohnul.

Recent Posts
Archive
bottom of page