top of page

ROZHOVOR: Lukáš Brejcha ( biciaperkuse.cz )

Když jste srdcař a milujete hudbu, tak je to super. Ale pokud se vášeň k hudbě promění v úspěšné podnikání, tak je to asi pro mnoho lidí splněný sen. Jsem nadšen, že můžu položit pár otázek a nechat se inspirovat.

Lukáši, řekni mi na začátek. Považuješ se víc za bubeníka, či podnikatele?

Už na samotném začátku mého aktivního hraní jsem byl přesvědčen, že pokud něco děláme s láskou a plně se tomu věnujeme, že to může přinášet ovoce. Vždy jsem chtěl prodejnu ve které mně dobře poradí, prodavač nebude otrávený, a zároveň když jej budu potřebovat, stačí se ozvat, a je u mě. Tudíž spíše se považuji za bubeníka, kterému se jeho láska k hudbě a bubnům zvláště, stala životním posláním a zároveň koníčkem. V první řadě radím jako bubeník a někde vzadu je teprve podnikatel.

Kdy nastal zlomový bod, kdy sis řek, že si založíš svůj shop?

Myslím, že zlom nastal po docela těžkém životním období, kdy jsem cca rok usilovně hledal nějakou práci, která by mne naplňovala a dalo se spojit mé aktivní hraní v kapelách a vydělávání peněz. Dostala se ke mě nabídka od ČMRZB kde probíhal právě program od Evropské unie na podporu a rozjezd nových podnikatelů, přihlásil jsem se tedy do kurzu, úspěšně jej absolvoval, požádal banku o úvěr a pak jsem teprve poznal, že tak snadné to opravdu není a nebude, přinést něco nového, získat klientelu a konkurovat ostatním již zavedeným prodejnám.

Měl jsi od začátku nějaký koncept, jak se odlišit od jiných shopů? Otázka mě napadla, když koukám na ty luxusní OCDP bicí.

Vždy jsem sesnažil nabízet něco více než dělají ostatní a pokud jsem objevil novinku na zapracování do e-shopu, nebo něco opravdu zajímavého pro prodejnu či zákazníky, nikdy jsem si to nenechával pro sebe a chtěl se rychle podělit. Přeci jen být v první řadě bubeník je docela problém, pokud vlastníš prodejnu a pod rukama ti prochází tuna věcí a všechno vidíš a můžeš si to vyzkoušet... Proto jsem měl za 18 let mého hraní 18 souprav. Co se týče OCDP drums, byla tady šance dostat se k distribuci přes mého kamaráda, který měl v té době dobré kontakty přímo na majitele. Neváhal jsem, objednal jednu soupravu a dva bubínky. Dodnes lituji, že jsem jeden z bubínků prodal a nenechal jsi ho pro sebe. Byl opravdu dokonalý s dřevěnými ráfky, nádherným javorovým korpusem a skvělou povrchovou úpravou.

Poslední otázka k biciaperkuse.cz. Sleduješ "trendy", u kterých víš, že se prodají?

Ano, sleduji to neustále, sleduji konkurenci, sleduji výrobce, sleduji světové hráče, sleduji jakékoliv novinky týkající se bicích nástrojů a jejich recenzí doma i ve světě. Snažím se být neustále informovaný i sám pro sebe, jelikož dost novinek zkusím než je nabídnu prvně zákazníkům k prodeji. I když díky tomu jsem také párkrát samozřejmě narazil na "ležáka" a horko těžko se toho zbavoval.

Jak se dostal k bicím? Máš v rodině hudebníky? Myslím že ve třech letech, kdy jsem prý seděl u prababičky na koberci, vytáhl hrnce z kuchyně a mlátil do nich vařečkou :D. Tam myslím, že to celé započalo. Pak bylo dlouhé nic, až jsem asi v 16 letech dostal své vysněné DVD - Rattle and Hum od U2, které mě naprosto uchvátilo a dodnes si pamatuji, jak jsem měl před sebou virtuální bicí soupravu, čínské hůlky a neustále jsem virtuálně hrál s DVD. Na Vánoce téhož roku jsem dostal své první paličky a tím se to celé neskutečně rozjelo, v září jsem již nastupoval do hudebky k profesorovi Ivanu Pelíškovi. Z rodiny nehraje nikdo, ale můj praděda hrál v Cirkuse Humberto na 3 hudební nástroje, takže jablko nepadlo asi daleko od stromu.

Co současná tvorba? Kapely, alba, koncerty.

Aktuálně jsem bez angažmá, jelikož už mě nějak nebavilo hrát cca 18 let za "buřta a pivo".rozhodl jsem se více cvičit a zároveň hledat nové angažmá, kde bych mohl již nějakou korunu přinést domů a hlavně nemusel neustále řešit nakládání a vykládání bubnů a jejich stavění.

Pochlub se tvojí sestavou.

Aktuálně používám DW Collector's Exotic 14x5" snare drum, DW Performance set - 22,10,12,14, činely Sabian AAX- 14hh, 16crh, 18crh,21ride, 17 Chad Smith signature china, druhou hihat používám Anatolian Kappadokia 14", z HW používám směs DW, Mapex, Pearl. Blány již 18 let REMO. In-ear system SHURE.

Máš stále čas vyhrazený pouze na cvičení ve zkušebně?

Ano , díky tomu, že jsem opustil tři kapely v jeden moment, mám teď čas být 2-3x týdně na 4 hodinky ve zkušebně, není to sice moc, ale snažím se to maximálně využít a správně cvičit. Navíc v prodejně mám elektronické bicí a i pady, takže když je čas, cvičím i na prodejně

Už nejsi jenom bubeník, ale také hrdý otec. Přeješ si, aby tvá dcerka byla bubenice, nebo se bojíš, iže by jezdila po koncertech a neměla na svého tátu čas? :D

Ono být hudebník v dnešní době není žádný med, málo peněz, moře času na cestách, byl bych rád pokud by se tomu věnovala čistě jako koníček, zatím jí více baví tanec než bubny, ale ještě má čas. Tak uvidíme.

Na konci rozhovoru se často píše nějaké moudro, ale spíš by mě zajímal nějaký bubenický vtip.

Na vtipy o bubenících mě moc neužije, nejsem dobrý vypravěč vtipů, ale životních mouder myslím mám v zásobě dost.

Recent Posts
Archive
bottom of page