top of page

Knižní tipy #3

Druhé pokračování knižních tipů o buddhismu. Knihy v tomto díle bych doporučil spíše "pokročilým".

Velká pečeť - Ole Nydahl

Žánr: Duchovno, Náboženství

Vydáno: 2006, Bílý deštník

1. vydání originálu: 2005

Počet stran: 264

Co je Velká pečeť ? (tib. čhagčhen, čhaggjä čhenpo, skt. mahámudra: „Velká pečeť“ skutečnosti) Je to buddhistická nauka, která se vyučuje zejména v tradici Kagjü. Velká pečeť je název, který symbolizuje Buddhův příslib nejvyššího učení a patří mezi nejvyšší učení na cestě vadžrajány.

V této knize Ole komentuje 25 veršů, které sepsal před 700 lety 3. Karmapa. Verše jsou napsané v originále a přeloženy do češtiny. Tuto knihu nelze pochopit po prvním přečtení, ale spíše při důkladném studování.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

O smrti a znovuzrození - Ole Nydah

Originální název: Von Tod und Wiedergeburt (2011)

Žánr: Duchovno, Literatura naučná, Filozofie

Vydáno: 2011, Bílý deštník

Počet stran: 270

Témata o smrti jsou často tabu. Každý víme, že to čeká každého, přesto se chováme, jako by se nás to netýkalo. Kniha popisuje pohled buddhismu na proces umírání. Co se děje s tělem? Je mysl "nesmrtelná" ? Na čem závisí další zrození? Ač je název trošku pochmurný, tak nám naopak dokazuje, že smrt jen jenom jedna z mnoha částí v životě

Otázky a buddhistické odpovědi - Ole Nydah

Žánr: Duchovno, Literatura naučná, Filozofie

Vydáno: 2010, Bílý deštník

1. vydání originálu:2 008

Počet stran: 192

Výběr otázek a odpovědí z přednášek mezi lety 1994-2009 v ČR. Obsah je rozdělen podle tipů otázek, jako např. učitel a žák, meditace, zdraví atd.

I po přečtení celé knihy se k ní stále vracím. Stačí si najít, co mne v dané chvíli zajímám a nechám se inspirovat odpovědmi.

Být užitečný - Ole Nydah

Žánr: Duchovno, Náboženství

Vydáno: 2014, Bílý deštník

Počet stran: 160

Rozhovor, který vznikal poměrně dlouho, nabízí nesčetně informací o Diamantové cestě. I zde je představeno, jak je nám toto vzdálené učení velmi blízké. Každý touží po svobodě, ať si to uvědomuje nebo ne. Publikace vysvětluje, jak využít naše západní podmínky a východní moudrost.

Lama Ole to shrnuje následujícím způsobem: „Vždycky bych každému poradil: Přemýšlej! Buď k sobě upřímný! Využij své svobody a najdi si něco, co ti bude dávat smysl!“

Další knižní tipy budou o kapelách a osobnostech.

Recent Posts
Archive
bottom of page